dimarts, 26 de novembre del 2024

Nou llibre sobre Jaume Bordas Bley

Jordi Ardanuy ha publicat recentment una nova versió del seu estudi sobre Jaume Bordas aparegut inicialment dins de la Col·lecció de Noves monografies del CEI.
El contingut es molt semblant, si bé presenta algunes dades addicionals no incloses en la versió anterior.
El llibre porta per títol Jaume Bordas Bley: Contactat i guaridor i forma part de la col·lecció «Papers de Ca sa Mina», del segell del mateix nom de Palamós.
 
 

dilluns, 25 de novembre del 2024

Iniciativa europea sobre els ovnis

 

15 organitzacions dedicades als fenòmens anòmals no identificats (UAP, com ara està de moda anomenar-los) de deu estats membres de la Unió Europea, Noruega i el Regne Unit han unit forces per demanar a la Unió Europea que prengui mesures urgents sobre el tema. Aquesta és la primera vegada que es fa una crida col·lectiva a les institucions de la UE sobre aquesta qüestió.
En una nota de premsa enviada des d'Amsterdam, s'indica que després de dècades de recollida de dades sobre incidents ufològics, amb observacions de personal militar, pilots, científics i civils, els UAP suposen un greu problema per a la seguretat pública, la seguretat nacional, la societat i la investigació i innovació científica. Segon l'escrit, els UAP inclouen objectes inexplicables observats a l'aire, el mar i l'espai, que representarien riscos per a la seguretat del vol i possibles problemes de seguretat nacional.
Les organitzacions demanen a la UE que implementi un procés complet per a la recollida, l'anàlisi i la publicació de dades dels objectes no identificats a tot Europa, alhora que defensen que la UAP s'inclogui a la legislació de la UE en matèria d'aviació, seguretat i espai. També insten a les institucions de la UE a finançar la investigació en les diverses disciplines relacionades amb la temàtica; i a establir canals d'intercanvi d'informació amb altres països, d'acord amb els esforços legislatius recents als Estats Units.
Aquesta crida a l'acció, enviada al Parlament Europeu, és continuació de l'esdeveniment del 20 de març de 2024 al Parlament Europeu, on pilots, científics i organitzacions relacionades amb el ovnis van tenir una oportunitat de presentar la seva perspectiva al Parlament Europeu, tal i com ja vam informar.
Les organitzacions que han signat el manifest han estat: Comité Belge dÉtude des Phénomènes Spatiaux; Belgisch UFO-meldpunt; UAP Cyprus; Projekt Záře; UAP Check; Collectif 'Intervenants sur le Phénomène Ovni; Gesellschaft zur Erforschung des UFO-Phänomens e.V.; Greek UAP research organisation; Centro Italiano Studi Ufologici; UAP Coalition Netherlands; UFO Meldpunt Nederland; Norsk Ufosenter; Association for the Study of Unidentified Aerospace Phenomena; UFO-Sverige; British UFO Research Association.
Aquestes associacions ufològiques han consensuat un document de 24 pàgines per fer-lo arribar als comitès d'Afers exteriors; d'Indústria, recerca i energia; de Transports i turisme; i a la Subcomissió de Seguretat i Defensa.
El CEI va rebre fa uns mesos l'amable invitació de Edoardo Russo d'adherir-se a la iniciativa i participar la discussió de la documentació, però no va poder ser acceptada.
Difícilment després de tants anys de recerca es pot considerar que darrera de la casuística ovni hi ha visites d'alienígenes, ni fenòmens atmosfèrics desconeguts, ni cap amenaça significativa per a ningú. Evidentment, en aquests condicions, no té cap sentit demanar finançament públic extraordinari per a aquest tema, i a més a més, amb caràcter d'urgència...

dimarts, 19 de novembre del 2024

Penjat a TikTok les imatges d''un Ovni sobre Sabadell

 

Una dona que respon a l’àlies «Peigann» ha penjat a la xarxa TikTok un vídeo que ha etiquetat com a «ovni» i «Sabadell».
Les imatges nocturnes, capturades amb un mòbil el vespre del 16 de novembre, tenen una duració d’un minut i quaranta sis segons i recullen a l’àudio les expressions de sorpresa de la protagonista.
En essència es tracta de 3 o 4 llums –no queda clar si una que desapareix de l’enfocament és un planeta o estrella– per sobre dels edificis en les qual predominarien els tons vermellosos, segons es desprèn de les imatges i del que diu la testimoni. Però a causa de la distància aparent i el desenfocament les imatges no ofereixen gaire definició.
Una de les 3 llums desapareix inicialment, donant la impressió que es perd a la distància, el que porta a pensar que potser es tracta d’un avió. Però podria ser un mer efecte òptic. De les dues restants, una deixa de veure’s una estona després, mentre que al final del vídeo encara resta una visible.
Pel color i l’aspecte semblen llanternes xineses, un dispositiu amb una base de parafina que un cop encesa provoca que la flama escalfi l'aire dins de la llanterna, i aquest provoqui que la llanterna s'enlairi al cel. L’objecte es manté a l'aire mentre segueix viva la flama. En apagar-se, cau a terra.
El problema aparent és que si es tracta d’aquesta mena de globus s’hauria de moure, encara que fos lleugerament, per l'acció del vent, però en aquest cas els estímuls sembla que romanen estàtics, mantenint la mateixa altitud, fins que s'esvaeixen. Ara bé, en realitat, atès el moviments de la càmera, podrien estar-se realment desplaçant, fins i tot en direccions diferents si es troben a altituds distintes.
Es tractaria llavors de llanternes en la fase terminal del seu cicle de funcionament, el que explicaria també la desaparició sobtada i que estiguessin distanciades. 
 
Font:
«Ovni sobre Sabadell». Butlletí de Notícies, núm 76, 19 de novembre de 2024, p. 1.