diumenge, 29 de març del 2020

«Sàpiens» publica un artícle sobre OVNIs


Al número d'abril de la revista Sàpiens es publica un article de Jordi Finestres sobre els OVNIs a Catalunya, centrat essencialment en els casos en documents desclassificats pel Ministeri de defensa espanyol.
Aquest paper no està de moment disponible en accés obert, però es pot accedir mitjançant l'adquisició de la versió digital.

dilluns, 23 de març del 2020

Un article de l'«Ara Balears» evoca les històries d'ovnis de la serra de Tramuntana i es Vedrà

Ahir diumenge es publicà un article de n'Antoni Janer Torrens al setmanari Ara Balears dins de la secció «Turista de coa d'ull». L'autor repassa el fenomen cultural dels OVNI a finals dels 70 a Mallorca, així com el mite del Triangle del silenci i es Vedrà.
L'article es pot consultar en una versió en línia.

dissabte, 21 de març del 2020

Una notícia d'un fenòmen aeri a Manresa el 1921

En una notícia procedent del Daily Courier de Connellsville, Pennsilvània, publicada el 3 de novembre de 1921, es parla de la presencia al cels manresans d'un cos lluminós descrit com un «meteor rectangular».
La breu ressenya periodística indica que el singular fenomen s'observà després d'una tempesta sobre la capital del Bages:
«Un gran cos rectangular lluminós creuà el firmament de nord a est a gran velocitat tremenda. El seguia una cua lluminosa de la qual queien el que semblaven espurnes. Es creu que fou un meteor».
La notícia també aparegué almenys en un diari espanyol. Llegim en un rotatiu de Sòria:
«Comuniquen de Barcelona que abans d’ahir s’observà a Manresa un curiós fenomen atmosfèric, que es produí després d’una violenta tempesta.
Un cos lluminós, de mida gran i forma romboïdal, creuà l’espai en direcció Nord a Est, movent-se a una velocitat extraordinària i a considerable altitud.
A aquest cos el seguia una cua lluminosa, semblant a la dels cometes i de la qual se’n desprenien espurnes.
La creença general és que es tracta d’un bòlid, si bé fins ara no s’ha tingut notícia que hagi caigut a cap lloc.
La gent diu: Senyal de guerra».
La forma descrita és evidentment molt estranya per raons aerodinàmiques i no és descartable algun fenomen òptic que en modifiques l'observació.
També té interès la diferència de temps entre la publicació en el diari espanyol i el dels Estats Units.
Observem finalment que encara es menciona en el diari espanyol una referència a la interpretació dels fenòmens aeris singulars en clau de possible mal presagi.
 
Fonts:
«Curioso fenómeno atmosférico». Noticiero de Soria (16 juny 1921), p. 2.
«Rectangular meteor seen». The Daily Courier (3 novembre 1921).

diumenge, 8 de març del 2020

Cadena de llums mòbils sobre Catalunya

4f1076df.jpg
Imatge d'una cadena de satèl·lits Starlink capturada per l'astrònom James Whitney Young el novembre de 2019.

El proppassat dijous, nombroses persones van veure una cadena de llums en moviment sobre el cel del Barcelonès, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, el Garraf, el Maresme, el Vallès occidental i oriental, i d’altres comarques catalanes; però també des del País Valencià. Els i les testimonis situaren la seva observació sobre les 20.00 hores aproximadament.
Pel que sembla es tractà de satèl·lits Starlink, una constel·lació de dispositius de telecomunicacions construïda per la companyia nord-americana SpaceX per a proporcionar accés a Internet. La constel·lació constarà de milers de petits aparells que es mouran en una òrbita baixa.
Els dos primers aparells de prova es van llançar el febrer de 2018. Un segon conjunt de 60 satèl·lits es posaren en òrbita el 24 de maig de 2019. A aquest llançament massiu l'han seguit fins ara 4 més.
Des del primer moment han sovintejat les crítiques d'astrònoms que veuen com la gran quantitat de satèl·lits perjudica la qualitat de les seves observacions. La companyia ha assegurat que dotarà els satèl·lits d'un recobriment especial a la cara inferior perquè reflecteixin menys la llum. En qualsevol cas, després del llançament inicial els satèl·lits augmenten l'altitud de la seva orbita de gir, per la qual cosa tendeix a disminuir la brillantor quan passen es dies. Les posicions precises i la magnitud aparent es poden conèixer a través de Heavens-above.com configurant-ne la ubicació.
Les observacions espontànies d'starlinks han originat que s’hagi parlat d’ovnis en diverses ocasions, com aquesta recent que ha comptat amb l’efecte crida de testimonis de La Vanguardia.