Pascal Guillaumes, en el seu magnífic blog OVNI66, ha publicat recentment el resultat de la recerca sobre l’observació de la Guingueta d’Ix del 6 d'octubre de 1973, esmentat anteriorment en aquest lloc web. Es tractava d’un registre observació procedent del grup ufològic Verònica. A l’informe no apareixen noms ni cap font i la crida que va fer Guillaumes no havia obtingut cap resultat. Per això va recórrer a fonts hemerogràfiques amb èxit, perquè un article publicat al L'Independent de Perpinyà el 7 d'octubre de 1973 oferia una versió menys sensacionalista que la recollida pels ufòlegs.
«Guingueta d’Ix. Ahir al dematí, entre dos quarts i mig de sis i mig quart de 7, un habitant de la Guingueta d’Ix, la senyora M. Georges Loumagne, va poder observar un fenomen estrany al cel de la Cerdanya, per sobre de la muntanya, proper al la pica del Carlit, entre Font Romeu i Angostrina, al Nord-est de la Guingueta d’Ix.
En efecte, un gran punt fix i extremadament brillant va aparèixer per sobre dels cims. Examinant-lo amb uns prismàtics, mentre eixia el sol, l'observador va poder distingir una silueta de forma semiesfèrica, perfectament immòbil. presentant dos punts de gran intensitat lluminosa.
De sobte, a les 07:02, l'objecte semblava maniobrar en ziga-zaga vertical i es desintegrava, alliberant tres elements lluminosos de dèbil potència que davallaven cap a terra. Després va romandre al cel, a la ubicació inicial, només un únic punt de llum de baixa intensitat. Hom es pregunta si era un plat volador o un globus meteorològic. En tot cas es tracta d'un O.V.N.I»
Com es veu, l'article ja suggereix que podria tractar-se d'un globus meteorològic. De fet, la descripció és perfectament compatible amb la presència d'un globus que sonda a gran alçada, prou alt per ser observat per testimonis llunyans.
Consultant diaris d'aquells dies Guillaumes va trobar informació sobre globus llançats aquells dies des del centre de l'Aira (Las Lanas, Occitània).
La descripció dels residus que queien des de l’objecte verticalment correspondrien a materials il·luminats pel sol naixent, donant als diferents equips un aspecte rogencs, com a inflamats. També s'ha de considerar la pintura taronja de les caixes i d'altres dispositius petits per tal que fossin més fàcils de trobar després d'haver caigut.
La hipòtesi del globus estratosfèric, l'hora de l'observació i la gran altitud de l'objecte permeten explicar la major part de les notes que acompanyen el dibuix de l'informe del grup Verònica i que tornem a reproduir a continuació.
- Residus inflamats de combustió: les peces il·luminades pel sol naixent.
- Finestretes: serrells del globus, plecs regulars de la tela amb alternança de llum i ombra.
- Avenços a les extremitats: probablement maneguets inflats.
- Lluminositat vermellosa: la llum del sol ixent.
- Caiguda molt lenta: con més gran és l’altitud, més lenta sembla la caiguda. Cal esmentar que petits paracaigudes frenen la davallada de l'equip.
Font: Pascal Guillaumes. «L'OVNI de 1973 en Cerdagne, un vieux cas qui donne du fil à retordre!». Ovni66 [en línia].