dimarts, 27 de desembre del 2016

Objectes volants sobre Nou Barris

El dissabte 12 de març del 2016, al voltant de les nou del matí, es van filmar uns objecte no identificats sobre Barcelona, en concret des de Nou Barris. La filmació va ser obtinguda mitjançant un telèfon mòbil BQ Aquaris E6 després que el testimoni observés el pas d'altres objectes abans realitzant el mateix recorregut. El primer va solcar el cel i al cap de quinze minuts més el segon. Un quart d'hora més tarda veié el tercer. L'últim, a més de fer el mateix recorregut, va fer d'altres moviments i es s'elevà fins a perdre's a l'infinit.
El testimoni, que va pujar el vídeo a YouTube (https://youtu.be/g8szOZmxy04), malgrat que ara ja no està disponible, no creia que fossin drons perquè no hi havia ningú a prop controlant els seus moviments i no existia cap presència.
L'observador buscava altres testimonis de l'albirament.

Font: «Filman el paso de un ovni desde Barcelona». Espacio misterioso [en línia]. 18 de març de 2016.


dissabte, 29 d’octubre del 2016

Ressò mediàtic de la digitalització dels arxius desclassifcats pel Ministeri de l'aire espanyol

La premsa s'ha fet ampli ressò de la publicació a la xarxa dels documents desclassifcats fa 15 anys pel Ministeri de l'aire espanyol sobre el qual ja vam informar. .Ara bé, en general els mitjans de comunicació han presentat la notícia com si la desclassificació fos actual, deixant de banda que la novetat és la seva digitalització i que siguin disponibles a través d'Internet. El diari La Mañana comenta dos casos d'observacions  a la ciutat de Lleida. El primer va ser el 17 de maig del 68 quan dos avions de l'exèrcit donaren l'avís d'identificació d'un objecte metàl·lic i en punta de llança invertida com un cos de calamar. El diari afegeix que en aquella ocasió, es va fer enlairar dos reactors per tal de fotografiar l'ovni, però les imatges no ser prou nítides. Defensa va assenyalar 1992 en el seu informe oficial que aquest aparell sense identificar era possiblement un globus estratosfèric llançat des del Centre Nacional d'Estudis Espacials de França.
​El segon cas es va produir tres anys després, el 23 de febrer del 1971. Més avall donem la informació que reprodueix Regio 7.
El diari El Segre afegeix esment d'un tercer informe sobre l'observació a Lleida el 31 de març del 1993 i que s'interpreta com la reentrada en l’atmosfera d’un coet rus.
Per la seva part, Cugat.cat s'ha ocupat de la presència d'ovnis a la Rabassada i a Sant Cugat. ELes observacions tingueren lloc el 6 i el 9 de desembre del 1968. En el primer cas, dos quarts de set del matí del 6 de desembre de 1968, una parella va observar des del seu domicili 'un objecte rodó, aplatat amb llums blancs emetent flaixos vermells, verds i ataronjats'. Inicialment, l'ovni estava immòbil i després d'una estoneta es va desplaçar a Sant Cugat. Poc després la parella va observar un objecte similar. La situació es va repetir tres dies més tard, quan la parella va veure un fenomen gairebé idèntic. La hipòtesi oferida en les autoritats militars és que es tractés de 'l'observació d'un astre brillant, proper al seu ocàs'
El Diari de Girona esmenta 3 expedients. El més antic fa referència a un incident del 26 de setembre de 1969 en el qual s'observaren dos objectes lluminosos a uns 8000 metres el qual el personal de l'aeroport de Girona va identificar com a un globus sonda de l'Estat francès, atès que "per la seva mida, forma, lluentor i moviment ja havien estat observats amb anterioritat». No va caldre cap més investigació perquè ­l'any 1969 el Centre National d'Études Spatiales (CNES) de França continuava amb l'intens programa de llançament de globus estratosfèrics que ja duia a terme l'any anterior.
Un altre expedient fa referència a un «objecte blanc brillant» que van veure dos soldats destinats al cos de guàrdia a la base del Pení, a Roses (Alt Empordà) el 13 de setembre de 1991 abans de la revista d'armes. Segons la seva descripció, es tractava d'una esfera aplatada per la base que «descrivia cercles per sobre de l'assentament» militar a una alçada d´entre 100 i 200 metres. L'informe militar conclou que el fenomen no s'ha pogut explicar.
El tercer cas és el de Blanes del 19 d'agost de 1982. Un home que estava en un pis de Blanes en companyia de la seva família assegurà que va veure un disc volador el doble de gran que un avió comercial que no es desplaçava segons l'aerodinàmica convencional perquè creava «un camp magnètic antigravitatori, mitjançant energia elèctrica» i era tripulat per humans. «Potser els nostres avantpassats que tornaven d´alguna exploració i es van passar del seu temps?», es pregunta. L'home estava segur que havia parlat telepàticament amb els tripulants perquè si no hagués estat així «no hauria estat més lògic pensar que eren gent extraterrestre, que pensar que eren els nostres avantpassats?».
Regio 7 del cas del 23 de febrer del 1971, quan s'observa un ovni a Montserrat. En el qüestionari, un religiós del qual no s'indica el nom, explica que va veure el fenomen des del cotxe i situa l´objecte a una altura d´uns 100 quilòmetres en direcció nord. També narra que es movia i formava un angle de 60 graus. Pel que fa a les especulacions sobre l´ovni, afegeix que «és alguna cosa que ha estat observada per molta gent i que ha motivat nombrosos comentaris. En alguns casos la fantasia dóna tocs d´irrealitat als fets, però hi ha alguna cosa en què tothom coincideix i és en la forma de vano del deixant que l´objecte deixava darrere seu».
El fenomen fou també observat per un guàrdia civil que estava de servei a l´entrada de la caserna de Monistrol. El seu testimoni escrit és menys aclaridor que el del monjo, ja que es limita a dir que «en un principi només va aparèixer un punt lluminós, com una estrella brillant i sense mobilitat, en aquesta posició hi va estar breus segons i només augmentava el fum, després es movia molt a poc a poc, i progressava en velocitat fins a la seva total desaparició darrere de les muntanyes». En canvi aporta dibuixos que descriuen com i on va veure el fenomen. El document de 70 pàgines també recull la conversa entre el control de terra de l'aeroport de Barcelona i el capità del Servei del Radar de Roses. Aquest pregunta si s´ha estavellat un avió perquè «han trucat a Sagunt, a la companyia Iberia, dient que havien vist una explosió a l´aire» i demana per l´estat del vol BX-455, que des de Barcelona confirmen que ha aterrat i que «potser és un coet el que han vist esclatar a l´aire. Potser estan fent una fallera...», afegeixen.  També hi figura la conversa d´un pilot i la torre de control que assegura haver vist «un fenomen bastant curiós. Semblava el deixant d´un avió. Sembla que ha baixat en picat i llançant flames intermitents».
La llum també va ser vista des de Lleida i de diversos llocs d'Espanya. Dels testimonis, la majoria, un total de 44, són del Centre d'Instrucció i Reclutament número 10 de l´exèrcit espanyol, ubicat a Sant Gregori (Saragossa). Els reclutes coincideixen en la descripció del fenomen que van veure des de diversos punts del camp militar i van arribar a un punt molt elevat de precisió, com per exemple de «camí entre els lavabos i la cantina», i d´altres fins i tot ho van veure en moments en què es requereix màxima privacitat: «era als lavabos que hi ha al costat del menjador B», deia un soldat.
Les conclusions de l'informe de l´època no aclarien el cas. Es limitaven a dir que «podria ser un meteorit, que es va fragmentar i incendiar en entrar a l'atmosfera. Cada fragment va originar el seu propi fenomen, visible en una zona més reduïda». També podria ser un satèl·lit o una part d'un coet en el moment de reentrada a l'atmosfera terrestre. En fer la desclassificació de l'informe el cas quedava explicat: «el succés observat a la zona nord d'Espanya, en ser idèntic al vist a la zona centre i sud de França i al nord d'Itàlia; coincideix amb el llançament des del Centre d'Essais de Biscarrosse, a Landes, d'un coet Tibére, en els experiments en l'operació Electre, que formava part del programa de l'Office National d'Etude et de Recherche Aero-nautique et Saptiale (ONERA)». El llançament del coet tenia per objectiu estudiar com la reentrada de coets a l'atmosfera afecta les comunicacions radioelèctriques. 
Acabem finalment anotant que  diversos mitjans de comunicació han contactat amb el CEI, però no hem acceptat cap entrevista ni hem fet cap comentari tret d'aclarir que no es tractava d'una nova desclassificació. Entre els que ho han fet es trobava la Televisió Nacional (TV3) i l'empresa pública de televisió espanyola (TVE), per al seu noticier principal (Telediario). 

divendres, 21 d’octubre del 2016

En línia els expedients OVNI de l'exercit de l'aire espanyol

El Ministeri de Defensa d'Espanya ha publicat de forma digitalitzada els informes desclassificats dels Expedients ovni, que inclouen fenòmens ocorreguts al llarg de tot el seu espai aeri 
El 1991 s'inicià un procés de desclassificació d'aquests 'Expedients OVNI' per part del Ministeri de Defensa. Com a resultat, el 1992 va ser dipositada una còpia  a la Biblioteca Central de l'Exèrcit de l'Aire espanyol. 
Ara, gràcies a la seva digitalització es poden consultar a través d'Internet a la Biblioteca Virtual de Defensa. Cada expedient consta de diverses pàgines on figuren diverses consideracions com el lloc de l'albirament, la data, el resum dels fets, conclusions i la proposta de classificació o desclassificació de l'expedient, així com entrevistes amb testimonis i documents gràfics en el cas d'existir. 
Tanmateix i per error, manca algun expedient i també fulles soltes, sense que s'alteri de manera considerable el valor global de la documentació.

diumenge, 11 de setembre del 2016

Un cas OVNI a la Bisbal de Falset l'any 1913

Segons ha publicat recentment l'escriptor espanyol Juan José Benítez a Sòlo para tus ojos. Cuarenta y cuatro años de investigación sobre el fenómeno ovni (2016), l'agost de 1913 es produí una observació ovni a la Bisbal de Falset, al Priorat.
Benítez escriu que el relat li fou referit per en Francesc Masip, net dels testimonis. D'acord amb la narració, l'àvia d'en Francesc, Concepció, li explicà la mateixa història moltes vegades. Una nit, cap a les tres de la matinada, veié una enorme «núvol» que tenia il·luminació pròpia i forma circular. Avançava ben poc a poc, creuant per sobre de la Bisbal. Això passà quan la Concepció venia de l'hort, de regar les mongetes. En allunyar-se semblava més aviat un ou de gallina, però molt gran. En cap moment s'escoltà cap soroll. També ho veié en Josep, el marit de la mestressa, i avi d'en Francès Bisbal. Naturalment el dia següent ho comentaren entre el veïnatge. 
Com recorda Benítez, el fenomen és anterior a l'època dels helicòpters.

dimecres, 20 de juliol del 2016

Enregistren en vídeo un OVNI a Reus

Imatge capturada ahir pels testimonis sobre el cel de Reus

Segons ha publicat Reusdigital.cat, ahir dimarts, cap a les 5 de la tarda, l'ufòleg local Dani Ransanz, va observar un OVNI tot sobrevolant el cel reusenc i ho ha enregistrat junt amb la seva parella, Laura Corredor des de casa seva, al sud de la població.
Les imatges, captades en ple dia i d'un minut i mig de durada, mostren un objecte sense definir. Segons ufòleg era a la feina quan la seva parella el trucà per dir-li el que estava passant. Llavors es desplaça al seu domicili en uns instants.
Ransanz, ha apuntat al mitjà digital que en anteriors ocasions havia vist "una enorme bola blava" i que fins i tot "hi ha quelcom que pot veure's cada nit", en relació a una suposada presència biosfèrica a l'atmosfera. "Són organismes vius i es veuen, de nit, diàriament", ha assegurat. En aquest sentit, l'investigador ha indicat que el seu estudi es va iniciar l'any 2011 i que un company alacantí en té proves gràfiques.
La publicació del vídeo d'en Dani Ransanz ha tingut un efecte allau que n'ha provocat la publicació d'altres. És el cas del lector de Reusdigital.cat Roger Rey, que ha fet públic una gravació del passat mes d'abril des de la plaça de la Llibertat de Reus. 

  Imatge capturada per Roger Rey l'abril d'aquest any.


Font:
Josep Gallofré. Marc Busquets. "Albiren un OVNI a Reus". Reuddigital.cat [en línia]. 20 de juliol de 2016. Disponible a: <http://reusdigital.cat/noticies/reus/albiren-un-ovni-reus>.

dissabte, 18 de juny del 2016

Papers d'Ovnis número 2


Amb un cert retard ha aparegut recentment el número de Papers d'Ovnis corresponent a l'any 2015. El volum s'inicia amb un interessantíssim article de Maties Morey sobre la fotografia obtinguda per Enrique Hausmann d'un platet volador a Montuïri (Mallorca) a finals de l'any 1950. Malgrat el seu caràcter pioner, es tracta d'un incident poc conegut i gairebé no investigat. Amb la seva ploma sempre brillant, Maties Morey analitza les circumstàncies del cas i passa revista a la vida i obra del seu principals testimoni.
En un altre article notablement rellevant, el nostre president, Martí Flò, analitza la trajectòria de Carles Batet a partir del material de l'arxiu personal d'aquest ufòleg que la família va llegar a la extinta Fundació Anomalia.
Per la seva banda, Jordi Ardanuy mostra el panorama general dels casos ovnis a Catalunya en el període 2011-2015. 
L'exemplar també conté una reproducció del primer article sobre ovnis que es va publicar en català i que signava per Màrius Lleget, unes notes de Gerard Casademon sobre un cas de Falset de l'any 1984, investigat llavors pels nostres col·legues de l'IIEE de Barcelona, una nota biogràfica sobre Juli Roca Muntañola, així com material hemerogràfic.

L'exemplar es pot consultar i baixar des d'Issuu i es poden adquirir còpies impreses a preu de cost des de Bubok.

dimarts, 7 de juny del 2016

Estrena del documental "Robert Llimós. Art i ovnis"


Documental que narra com una experiència «ovni» canvia la trajectòria artística del pintor i escultor Robert Llimós. A través de dues de les seves obres més conegudes, Miraestels, que flota al port de Barcelona des de l'any 2005, i Marc, del 1996, dedicada al seu fill mort l'any anterior i creada per als Jocs Olímpics d'Atlanta, -amb còpia a la plaça dels Voluntaris de la Vila Olímpica de Barcelona-, es recrea el viatge artístic sense retorn.a través d'escultures, pintures, litografies i gravats d'extraterrestres que va veure al Brasil.

Estrena 10 de juny. Cinema Maldà.

dimarts, 3 de maig del 2016

Misteriós helicòpter sobrevola Barcelona

Aquesta nit passada un misteriós helicòpter ha sobrevolat Barcelona, fet que ha alimentat les xarxes socials després que molts ciutadans el sentissin.
Segons ha confirmat a TV3 l'empresa Cathelicòpters, el motiu és el rodatge d'un espot publicitari d'una gran marca esportiva que es va allargar més del previst. Per aquest motiu, no es es complí la previsió de vol i l'aparell volava més tard de les onze de la nit, un horari poc habitual per a un helicòpter.
L'empresa Cathelicòpters, ha lamentat les molèsties i ha assegurat que volaren a l'altitud permesa. "Quan s'està fent un espot publicitari d'aquesta categoria és normal que l'operador vulgui fer una altra passada", ha explicat a TV3 el director comercial de la companyia, Ernest Siquier. De tota manera, ha afegit, rodatges de nit com aquest són molt excepcionals i se'n fan "tres cops a l'any, com a màxim". 

Font: TV3.

divendres, 29 d’abril del 2016

Ha mort Sebastià Estradé

 
Imatge procedent de Regio 7. 

El passat 13 d’abril morí a Avinyó, a la residència on s’estava amb la seva muller, Pepita Calmet, l’escriptor Sebastià Estradé Rodoreda (1923-2016).
Soci del CEI durant la primera època, estudià dret, física i, enginyeria industrial i elèctrica. Es casa als vint-i-quatre anys amb Pepita Calmet Pubill, amb qui compartí tota la seva vida. S'especialitza en dret de l'espai, doctorant-se amb una tesi sobre el tema, publicada el 1964 en forma de llibre.
La primera obra que publicà fou Una guerra civil (1961, Selecta). Posteriorment publicà la sèrie Alarma en... a l'editorial Ferma.
Estradé també va escriure d'altres obres juvenils, tant en català com en espanyol, de ciència-ficció —o d'«anticipació científica», com les anomenà el propi autor— com són Més enllà no hi ha fronteres (1966), El planeta que podía ser santo (1967), Genestel (1971), El planeta Siva (1972), Una ciudad en el infierno (1973), Climber (1987), A l'espai no hi volem guerra (1993), Quan tornis, porta una mica de pluja (1996), entre d'altres.
També cal mencionar llibres de divulgació científica com De la terra a l'infinit (1966), Astronáutica (1970), Reto al espacio (1973) i Balance de la investigación espacial (1974). També va escriure obres educatives com Estimeu el vostre entorn (1982), Premi Crítica Serra d'Or Juvenil del 1984; Con buena educación, (2004) i la recopilació De tants colors (2006).
Sebastià Estradé també col·laborà amb la premsa escrita en mitjans com Cavall Fort, Tele/Estel i Tele/eXpres. També ho feu en la televisió, en programes com Amigos del espacio, emès entre els anys 1968 i 1970 a Televisió Espanyola.
Entre el 1992 i el 1996 fou president de la secció de dret aeronàutic i de l'espai del Col·legi d'Advocats de Barcelona i membre d'altres organitzacions.