Fragment del meteorit Tissint. Natural History Museum, Londres.
Un equip internacional de científics ha demostrat, gràcies a un meteorit marcià trobat a la Terra, que la vida al planeta vermell és més probable del que es pensava. "No hi ha una altra teoria més convincent", ha assenyalat un dels autors del treball, Philippe Gillet.
Aquest investigador i els seus col·legues de la Xina, del Japó i d'Alemanya han dut a terme una anàlisi detallada de les petjades de carboni orgànic d'un meteorit marcià i han arribat a la conclusió que és molt probable el seu origen biològic.
En el treball, publicat Meteoritics & Planetary Sciences, els científics sostenen que el carboni podria haver estat dipositat en les fissures de la roca quan encara era a Mart per la infiltració d'un líquid, que era ric en matèria orgànica.
Expulsat de Mart després que un asteroide s'estavellés en la seva superfície, el meteorit, anomenat Tissint, va caure al desert del Marroc el 18 de juliol de 2011, davant la presència de diversos testimonis.
En explorar-la, es trobà que a la roca extraterrestre hi havia petites fissures que es s'ompliren amb matèria que conté carboni. Diversos equips d'investigació han demostrat ja que aquest component és de naturalesa orgànica, però fins ara no hi havia consens sobre el seu origen.
Els experts dugueren a terme una anàlisi microscòpic i isòtop del material de carboni que va portar als investigadors a la conclusió que el material era biològic, però no era del planeta, i també va obrir un ventall de possibles explicacions sobre el seu origen.
Amb aquest treball, els investigadors desafien les teories descrites prèviament, que proposen que les petjades de carboni estaven originades per la cristal•lització d'alta temperatura del magma. Segons el nou estudi, una explicació més probable és que els líquids que contenen compostos orgànics d'origen biològic s'infiltraren a la roca mare de Tissint a baixes temperatures, prop de la superfície marciana.
Aquestes conclusions estan recolzades per diverses propietats intrínseques de carboni del meteorit, per exemple, la seva proporció de carboni-13 i carboni-12. Aquesta resultà ser significativament menor que la proporció de carboni-13 en el diòxid de carboni de l'atmosfera de Mart, mesurat prèviament pels Rover Phoenix i Curiosity.
D'altra banda, la diferència entre aquestes proporcions es correspon perfectament amb el que s'observa a la Terra entre un tros de carbó -que és d'origen biològic i el carboni a l'atmosfera. Els investigadors assenyalen que aquesta matèria orgànica també podria haver estat portada a Mart quan els meteorits molt primitius -condrites carbonatades- van caure sobre ell.
Això no obstant, consideren que aquest escenari és poc probable a causa de que aquests meteorits contenen molt baixes concentracions de matèria orgànica. Gillet s'ha mostrat obert a que "altres estudis puguin contradir aquestes troballes". "Malgrat això, les nostres conclusions són tals que van a revifar el debat sobre la possible existència d'activitat biològica a Mart, almenys en el passat", ha conclòs.
Font: Europa Press.