diumenge, 11 de maig del 2008

Celebració de l’acte central del Cinquantenari de la creació oficial del CEI

Ahir es va celebrar l’acte central de la commemoració dels 50 anys d’existència del Centre d’Estudis Interplanetaris de Barcelona (CEI), una de les tres organitzacions dedicades a la ufologia més antigues del món. L’esdeveniment va consistir en una trobada de socis i exsocis a l’Ateneu barcelonès. A l’acte va coincidir diverses generacions de socis i va resultar especialment emotiu.




Martí Flò, actual president, va obrir la vetllada formalment. Després de les seves paraules de benvinguda, Lluïsa Romero, secretaria general del CEI va llegir els escrits d’alguns socis que no havien pogut assistir per causes diverses.



Durant la tarda van prendre també la paraula altres presents com Pere Redon, que fou president durant més de 20 anys, Félix Ares antic membre de CEI Madrid, l’escriptor Sebastià Estradé, Mercè Soler o Miguel Amirola membres veterans del CEI.






El CEI es va crear l’any 1957 tot i que no fou reconegut fins l’any següent com a conseqüència de l’interès que va despertar el Congrés Internacional d’Astronàutica de Barcelona i el llançament del primer satèl·lit Sputnik. Entre els seus fundadors figuren, entre d’altres intel·lectuals les creus de Sant Jordi del Govern de Catalunya Antoni Ribera i Antoni Pelegrí.
El CEI ha incidit en la vida cultural de Barcelona col·laborant en l’estrena de pel·lícules com
2001, Una odissea de l'espai, la creació d’un planetari a Barcelona, exposicions i conferències científiques diverses. El local del CEI també van ser aixopluc de reunions d’una bona part de les forces polítiques catalanistes durant els darrers anys del franquisme.
Entre els nombrosos treballs realitzats pel CEI destaquem l’estudi de l’onada ibèrica 1968-69, la creació del Catàleg de casos de la Península Ibèrica (CATIB) i un exhaustiu arxiu de casuística. La tasca del CEI fou determinant en el procés de desclassificació de l’arxiu ovni de l’Exèrcit de l’Aire Espanyol.
El CEI ha publicat llibres publicacions en sèrie com Stendek i Papers d’Ovnis, que han tingut una àmplia divulgació internacional entre els interessats, especialment des d’una perspectiva científica.

Per a la celebració del 50 aniversari s’ha editat un segell postal commemoratiu.