Uns 50.000 aficionats als extraterrestres es van donar cita ahir a la ciutat de Roswell (Nou Mèxic) per celebrar la gran festa dels plats voladors que es realitza des de 1996. Com ja es famós, el juliol de 1947 un accident aeri pròxim a la base aèria i la confusió posterior que v generar dugué a un diari local a titular: "Capturen un plat volador en un ranxo de la regió de Roswell". Aquesta petita ciutat encara no ho sabia, però l'accident la convertiria en la capital mundial dels ovnis, i els extraterrestres acabarien sent la seva principal font d'ingressos.
"El misteri que envolta l'accident no ha estat prou explicat". Qui opina això és el governador de Nou Mèxic i candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Bill Richardson. Tot va començar el 4 de juliol de 1947 a les 23.50 hores. En una tempesta, el ranxer Mac Brazel va sentir una explosió i la torre de control de la base va informar d'un "flaix descendent" al radar. L'endemà, Brazel va trobar tot de runa.
Preocupat, Brazel es va posar en contacte amb el xèrif i amb els oficials de la base aèria. Les restes es van recollir, i el 8 de juliol, els comandaments militars van emetre una nota pública en què es parlava d'un plat volador. D'aquí va venir el fabulós titular. Tanmateix, immediatament després, l'Exèrcit va rectificar i va afirmar que les restes pertanyien a un globus meteorològic. Però el mite ja era imparable. Durant anys, la llegenda de l'ovni trobat a Roswell va hivernar, fins que a finals dels anys 70, un oficial destacat el 1947 a la base i que va estar implicat directament en l'incident va afirmar que l'Exèrcit va ocultar la troballa d'un plat volador i la seva tripulació alienígena.
La bola es va convertir en una allau de llibres, documentals i teories, algunes de delirants, algunes que feien pensar. L'Exèrcit va intentar aturar-la els 90 amb un informe en què afirmava que l'artefacte era un globus d'un programa secret per detectar proves nuclears soviètiques i que les històries de cadàvers d'extraterrestres als quals s'havia practicat autòpsies s'inspiraven en ninots usats en experiments militars. Un esforç en va, ja que Roswell ja formava part de la cultura popular.
D’aquesta manera Roswell va trobar la manera de fer diners que tan necessitava des que la base militar va tancar el 1967. El 1992 es va obrir el Museu i Centre d'Investigació dels Ovnis, que ha rebut dos milions i mig de visitants des d'aleshores i que es calcula que genera 25 milions d'euros anuals. El museu té previst mudar-se a unes noves instal·lacions que han costat 18 milions d'euros, en el marc d'altres projectes: un parc temàtic per al 2010 i un hotel i un centre de convencions de luxe.
La festa s'ha convertit en una heterodoxa amalgama que va des de famílies que hi volen passar una bona estona (desfilades, concursos infantils de disfresses, concerts com el d'Alan Parsons d'ahir, actors convidats d'Expedient X...) fins a conferències tant de tronats com dels que van de científics. Així, aquest cap de setmana a Roswell s'ha parlat d'Els ovnis i l'assassinat de Marilyn Monroe, El més nou en cirurgia d'implants extraterrestres i també de Mètodes forenses per recollir proves d'abduccions extraterrestres.
En aquest 60è aniversari el debat ha estat si el pròxim canvi polític als EUA portarà l'anhelada revelació de secrets alienígenes, en la línia dels papers de la CIA recentment desclassificats. Hillary Clinton i Richardson són els presidenciables en qui es confia perquè expliquin "la veritat". Perquè, com qualsevol amant de Roswell sap, la veritat és allà fora...
Font: Joan Cañete Bayle. «La capital dels ovnis». El Periódico de Catalunya, (9 de juliol de 2007), p. 14.